Ügyfeleink rezsi számlája:

2022-es év eseményei teljesen átírták a prioritásokat az ingatlanfejlesztés területén. Az extrém mértékben megnövekedett energetikai költségek hozadéka a jelentősen csökkenő megtérülési idő.

Lakossági fogyasztók:

2022. július. 14-én vezető hír a Magyarországi korlátlan mértékű támogatott lakossági rezsi rendszerének átalakítása. A következő fogyasztási határoktól átalakul a támogatást:

 • a villamos energiánál 210 kWh/hónap
 • a földgáznál 144 m3/hónap

Ezen változtatással jelentős mértékben rövidül a megtakarítási célú, energiafelhasználást csökkentő beruházás megtérülése a családi házak esetében!

Árnyalja az összképet a felhasznált energiamix zöldítése és az elhasznált energia lokális megtermelése területén a 2024. január. 01-től hatályos napelemes rendszerek 10 éves ad-vesz mérős visszatáplálás és elszámolás korlátozására vonatkozó szabályozói szigorítás. 

Üzleti fogyasztók:

Az energetikai szolgáltatók és szabályzók a fogyasztókra hárították az éves beszerzési periódusok paramétereinek meghatározási felelősségét. Ha a szerződéses mennyiségnél többet fogyasztanak akkor felárat fizetnek, ha kevesebbet fogyasztanak akkor is. E mellett az energia tőzsde hosszú évtizedekig stagnáló áram és gáz egységára 2022-ben közel 20-szorosára emelkedett és még 2022 év végén is 12-szeres ez a mérték. Így az épület üzemeltetés legerősebb lábává vált az energia management. Magyarország piacvezető sportegyesületénél végeztünk el egy jelentős költségmegtakarítást eredményező projekt munkát, amelynek az esettanulmány itt érhető el.

2023-ban a termálvíz energetikai hőhasznosítása komoly fókuszba került. A kutatási területek engedélyezett lefoglalása kiemelet hatósági felügyeletet igényel a védőtávolságok szakszerű biztosítása végett. 3-3,5MW hőigény esetén már 2 termálkútra épített hőhasznosító rendszer 5-6 év közöttti megtérüléssel kivitelezhető a geológiai adottságok függvényében.

A következőkben összefoglaljuk a saját referenciáinkon keresztül kipróbált üzemeltetési költség minimumra optimalizált, hosszútávra átgondolt kivitelezés szempontjait.

  • A tájolás, az épület tagoltsága, szerkezeti kialakítása és a nyílászáró méretek az alacsony költségű üzemeltetés meghatározó pillérei. Fordítsunk gondot az optimalizálására.
  • Az épület hőszigetelés a leggyorsabban megtérülő befektetések egyike. A teljes hőhíd mentesítés és a körültekintően megválasztott építőanyag és szigetelési technológia a sikerünk kulcsa.
  • Nyílászárók kiválasztásánál a 3 rétegű üvegezés hő és hangszigetelő hatása megtérülő befektetés, alacsony küszöbű tolóajtó vasalat választással a használat örömöt fog jelenteni. A 3 rétegű üvegezés külső üveg táblájának a vastagság növelés több 10%-os hangszigetelés javulást biztosíthat. A zárak főkulcsos kialakítása és a minden helyiség 1-1 bukó-nyíló szúnyoghálós ablakkal történő ellátása ajánlott a komfortos légcsere biztosítása miatt.
  • Elektromos hálózat kiépítése során a bejárat melletti főkapcsoló elhelyezése ajánlott, amellyel a „vámpír” fogyasztókat ki lehet zárni. Ezen módszer egy smart funkcióval bővített modullal akár automatikussá is teheti a folyamatot.
  • Víz kezelésnél a kemény vízből fakadó vízkövesedés kizárása már lehetséges adalékmentes technikával is. Fordítsunk gondot a fűtési/hűtési rendszerünk első használat előtti átmosatására és hőleadó közegének egyszeri gondos adalékolására. Ezzel évekkel meghosszabbítható az élettartama a drága gépészeti berendezéseinknek és kizárható a korrózió. Továbbá a hőleadás hatékonyságának javulása mérhető megtakarítást eredményez. A fűtési vizünk időszakos ellenőrzése (bemérése) garantálja a rendszerünk megbízható működését. 
  • Napkollektor nyári termelés optimuma a méretezés alapja. Amennyiben nincs nyári hőfelhasználási lehetőségünk (pld.:medence fűtés), akkor nagyon körültekintően méretezzük a HMV és puffer tartályunk lehetőségeit figyelembe véve. A jól működő, hosszútávú üzemeltetésre optimalizált működés kulcsa a rendszer felforrás elkerülése és az időszakos szakszerű karbantartás.
  • Használati melegvíz felhasználás optimalizálása az elektromosan melegvízet előállító berendezések (mosógép, mosogatógép) összekapcsolása a gazdaságos (megújuló alapú) használati melegvíz rendszerünkkel. Cirkulációs idők programozása is fontos tényezője az épületünk alacsony költségszinten tartásának. A 24 órás cirkuláció helyett programozzuk az igényeinkhez az épületünket.
  • Hőszivattyú kiépítését alacsony hőmérsékletű hőleadók (padló fűtés, fal fűtés) esetén ajánljuk. A levegős változat kiépítése kedvezőbb beruházási költségű de magasabb üzemeltetési költséggel jár a COP érték különbsége miatt.
  • Beltéri medence komplex energetikai felhasználásának a minimalizálása a medence test alap és oldalfal szigetelési rétegrend kialakítással kezdődik, majd a használaton kívüli időszakban a precíz kialakítású, hőszigetelő medence vízfelület fedés a következő lépés. Az ideális 26-28 C° vízhőmérséklet mellett a környezeti hőmérséklet optimalizálása a következő, komfortérzet és párakicsapódás szempontjából. Az épület pára egyensúlyának biztosítására a fűtési szezonban a párátlanító berendezés és a fűtési rendszer szabályozásának energia felhasználási minimumra optimalizálása teszi teljessé és hosszútávon gazdaságosan üzemeltethetővé a rendszerünket.
  • Pára minimalizálás vizes helyiségekben. A XXI-ik századi előregyártott zuhanykabin kialakítások jelentős része tető nélküli, így 1-1 használat során több órányi párátlanítást igénylő gépidőt és nem kevés bosszúságot takaríthatunk meg ha a zuhanykabint zárt ajtó mellett használjuk és tetővel rendelkező konstrukciót választunk.
  • Fűthető vagy nem fűthető garázs lejárat. Egy gazdaságos üzemeltetésre optimalizált épület állandó programozású automata garázslejáró fűtése jelentős működési költséget jelent. Az automatikák a teljes száraz felületre törekednek és ez sok üzemórát jelent. Olyan garázslejáró fűtés nincs amely automatika nélkül néhány perc alatt megszünteti a jegesedést, ennek tudatában hozzuk meg a döntést. Hasonló az elv a csapadékvíz jegesedés gátló fűtőszálas automatikákkal is. Lehetőség szerint építészetileg kezeljük a jelenséget és csak ha elkerülhetetlen, akkor működtessünk gépészetet e célból.
  • Zaj csökkentés alapja a gépi szellőztető rendszer körültekintő választása, méretezése. A hálószoba termosztát helyett hőmérséklet érzékelők alkalmazása eltünteti az idegesítő éjszakai kattanásokat. Az áramlási zajokat produkáló fűtési strangokat ne közfalban vezessük, alakítsuk ki a helyét és szigeteljük a vezetékeket.
  • Csapadékvíz elvezetés a korunk esztétikai igénye alapján sok esetben rejtett csatornákon, föld alatt történik. Fordítsunk gondot a vezetékrendszer szűrőinek tisztán tartására, mert a lehullott falevél, reggeli párával átnedvesítve a szűrőbe tapadva képes felhőszakadás esetén meglepetést okozni.
  • Vízkút beruházást egy szép kert alacsony költségszinten történő fenntartása hamar megtérülővé teszi és e mellett a wc, a zuhany, a mosógép vízigénye is optimalizálható.
  • Kandalló egy fontos eleme lehet a modern épületének, de a fűtési rendszerre rásegítő funkció kiépítése jelentős szakértelmet és körültekintő üzemeltetést igényel. A kandalló kiépítése során a légcsatornák optimális elhelyezése és az égéshez szükséges friss levegő beszívás kialakítása is alapvető szempont.
  • Riasztó rendszer kiépítése esetén az épületünk külső és belső védelmét is tartsuk szem előtt. A szeparálható zóna kiépítések és élesítési opciók megkönnyítik a használatot. A kamera rendszer távelérési és rögzítési funkciója jelentős biztonságnövelő és már könnyen elérhető elem.
  • Kivitelezés dokumentálása, fotók és videó készítése a későbbi feltárások és hiba meghatározások támogatására elengedhetetlen.
  • Anyagválasztás meghatározza a karbantartási igényt. Egy jó minőségű falfesték használat, akár 10-12 év múlva is lehetővé tesz kisebb látható javításokat jelentősebb költség nélkül. A fa felületek kezelési periódusa is erősen anyag függő. A kültéri vas (kerítés, előtető, korlát) anyagok horganyzása festés előtt megsokszorozza az élettartamot.
  • Karbantartás az épületünk értékállóságának alapja és az alacsony üzemeltetés záloga. A keringető szivattyúink, kazánunk élettartalmát és működési hatásfokát a fűtési körök tisztítása jelentős mértékeben befolyásolja.
  • Ha részfelújításban gondolkodunk a fűtési rendszerünknél, pld.: a kazánt cseréljük, de a régi radiátor rendszer marad akkor minden esetben építsünk be mágneses iszapleválasztót az új technika megvédése miatt. A szűrők rendszeres tisztítása fontos része az üzemeltetésnek.
  • Működés monitorozása egy összetettebb gépészettel felszerelt épület esetén erősen ajánlott. Már egyszerűen beépíthető és költséghatékony módon beszerezhető hőmérséklet érzékelő szondákkal is nagyot léphetünk előre. Ehhez egy olyan egység szükséges amely rögzíti a mért adatokat és azok így visszakereshetőek és elemezhetőek lesznek. Ha beállítunk egy SMS vagy E-mail értesítést mellé akkor az elvárttól eltérő értékek esetén azonnal értesülünk a hibás működésről legyen az fűtés, hűtés, szellőztetés, medence gépészet vagy vízellátás.

Az ingatlanát fejlesztő beruházás megtérülésének csak az egyik eleme a fogyasztás csökkenésből adódó megtakarítás a másik jelentős eleme az

ingatlan értéknövekedés.